top of page
Caută
Poza scriitoruluiElena Casian

Primul nanosatelit al Moldovei pe Orbită

„Ne-am trimis visul și speranța în viitor!” au spus inginerii UTM.

UTM - Universitatea Tehnică a Moldovei, împreună cu reprezentanții presei și toți cei care au dorit să asista la evenimentul istoric de lansare pe orbită a nanosatelitului TUMnanoSAT, s-au adunat într-un singur loc, la Tekwill, vineri, 12 august 2022. Acest satelit a fost în totalitate creat, fabricat, asamblat și testat de Universitatea Tehnică a Moldovei. Astronauții de la Stația Spațială Internațională au lansat pe orbită primul nanosatelit al Moldovei la ora 12:45 (ora Moldovei). Aceasta este o premieră pentru Republica Moldova, precum și o experiență spațială de înalt calibru pentru comunitatea internațională.

Vestea bună este că satelitul a început să comunice la scurt timp după lansare. Mai jos este imaginea care confirmă conectarea cu succes a unui radioamator cu TUMnanoSAT.


Cu toate acestea, a fost un drum lung până aici. Potrivit lui Viorel Bostan – rectorul UTM: Totul a început cu un vis al inginerilor UTM în urmă cu aproximativ 14 ani, de a plasa Moldova pe lista țărilor capabile să abordeze tehnologiile spațiale. În perioada iunie-august 2021, satelitul TUMnanoSAT, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei, a trecut toate testele sale funcționale, care au îndeplinit standardele internaționale. TUM a fost selectat pentru Programul KiboCUBE, de către Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA) pentru furnizarea lansării gratuite a nanosatelitului pe orbită. A fost transferat în Japonia la JAXA în martie 2022, unde a fost inserat în capsula de lansare JSSOD. Mai târziu, în aprilie, a fost trimis la NASA și pus la bordul Cargo Dragon-2. Pe 15 iulie 2022, TUMnanoSAT a fost lansat în spațiu cu racheta Falcon 9 a SpaceX pentru a fi livrat Stației Spațiale Internaționale. TUMnanoSAT este un cub cu marginea de 10 cm, care cântărește doar 1,15 kg. Scopul principal al acestui satelit este cercetarea și educația. Poate colecta date de referință, poate testa modul în care senzorii cu nanofire se comportă în spațiu, poate captura imagini spațiale în mai multe formate și le poate trimite la stațiile terestre. În plus, ar putea avansa cercetările privind energia solară.


La crearea TUMnanoSAT au contribuit profesori și studenți de la diferite facultăți ale UTM. Vârsta medie a echipei este de puțin sub 30 de ani. Mai mult, visul lor nu se termină aici – echipa lucrează acum la o a doua versiune a nanosatelitului.




0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page