top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiElena Casian

Moarte Suspectă a Zece Oligarhi Ruși

Actualizată în: 8 aug. 2022

Crimă sau sinucidere? Aceasta este întrebarea principală pe buzele tuturor în zilele noastre. Este legată de moartea oligarhilor ruși de la începutul anului, sau mai exact de când Rusia a invadat Ucraina. Majoritatea instituțiilor media și canalelor de știri menționează un număr de cinci sau șase directori găsiți morți care aveau legături directe cu Gazprom. Conform cercetărilor noastre, cel puțin zece directori ruși și manageri de top care lucrau pentru companii din industria gazelor sau pur și simplu aveau conexiuni cu Kremlinul au fost găsiți morți de la începutul anului 2022. Nu mai este un secret că nu poți face afaceri în Rusia dacă nu cunoști pe cineva din cercurile superioare de conducere.


Seria crimelor de groază care ridică multe suspiciuni a început cu aproximativ o lună înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia. Fie că este o coincidență sau nu, este încă un mister. Prima victimă a lanțului de evenimente a fost Leonid Shulman, care era la acea vreme șeful serviciului de transport Invest al Gazprom (filiala Gazprom). Când polițiștii au ajuns la fața locului, pe 29 ianuarie 2022, l-au găsit pe decedat, în vârstă de 60 de ani, întins pe podeaua băii. Pe încheieturi se vedeau răni adânci și mult sânge în jur. Lângă cadavru a fost găsit un cuțit retractabil și un bilet. În bilet, decedatul se plângea aparent de dureri insuportabile asociate cu o rănire la picior. Cu toate acestea, prietenii victimei susțineau că Shulman avea bani pentru a se vindeca. Nu ar fi fost un motiv real pentru el să-și ia viața. Potrivit unor surse, acesta era cercetat juridic și pentru înșelăciune.


La mai puțin de o lună, în același sat Leninskoe, pe 25 februarie 2022, Alexander Tyulyakov, în vârstă de 61 de ani, directorul general adjunct al Trezoreriei Gazprom, a fost găsit spânzurat în garaj cu un bilet de adio în apropiere. Nu au fost făcute publice informațiile despre conținutul biletului. Imediat după sosirea poliției locale, la fața locului a ajuns și personalul de securitate al Gazprom. Potrivit surselor mass-media care au asistat la asta, personalul Gazprom i-a dat afară pe criminaliști la scurt timp după ce aceștia începuse să lucreze. Unii vecini au susținut că l-au văzut pe Tyulyakov bătut chiar înainte de a afla că acesta a murit. Există zvonuri că spânzurarea ar fi fost înscenată de răufăcătorii victimei. Chiar dacă este o coincidență sau nu, predecesorul său s-a sinucis în urmă cu aproximativ 12 ani. Cadavrul lui Serghei Klyuka a fost găsit în mașina sa cu o rană de armă în cap.


Pe 28 februarie, la numai patru zile după începutul războiului din Ucraina, Mikhail Watford, în vârstă de 66 de ani, s-ar fi spânzurat în garajul casei sale din Surrey, Anglia. Oligarhul rus născut în Ucraina și-a făcut avere în petrol și gaze rusești. Potrivit unor vecini, starea lui de spirit era afectată de războiul din Ucraina. Mikhail locuia într-un conac de 18 milioane de lire sterline împreună cu soția sa din Estonia și cei trei copii ai săi. Duceau o viață de lux în Marea Britanie. Unele surse mass-media sugerau că Watford ar fi fost o țintă pe lista lui Putin.


Următoarele evenimente sunt suspect de asemănătoare. Acestea implică moartea a trei oligarhi și a membrilor familiilor acestora. Vasily Melnikov, om de afaceri miliardar și proprietar al companiei Medstom a fost găsit mort pe 23 martie 2022, alături de soția și cei doi fii în vârstă de 4 și 10 ani. Cei patru membri au fost găsiți de bonă în apartamentul lor de lux din Nijni Novgorod. Toți prezentau răni înjunghiate de cuțit. Ipoteza principală este cea a unei crimă-sinucidere, care afirmă că Melnikov și-a ucis soția și fiii cu un cuțit de bucătărie și apoi s-a sinucis. Vecinii și rudele nu sunt de acord cu această versiune, descriind familia ca una pașnică și fericită, în care soții se iubeau mult. Din cauza sancțiunilor impuse de Occident, furnizorul de produse farmaceutice Medstom a suferit pierderi grave.


Vladislav Avayev, fost vicepreședinte al Gazprombank, în vârstă de 51 de ani, soția și fiica sa de 13 ani au fost găsiți fără suflare pe 18 aprilie în apartamentul lor din Moscova. Avayev avea un pistol în mână, iar autoritățile au investigat acest caz drept o crimă-sinucidere. La un moment dat el a demisionat brusc din funcția sa, în cadrul celei de-a treia cea mai mare bancă rusă. În trecut a lucrat și în biroul prezidențial rus și a fost șeful unuia dintre departamentele cheie ale Kremlinului.

Igor Volobuev, un alt fost vicepreședinte la Gazprombank, a declarat pentru CNN că nu crede că decesele sunt o crimă-sinucidere, așa cum sugerase poliția.

Responsabilitatea lui era să se ocupe de serviciile bancare private, asta însemna să aibă de-a face cu clienți VIP. Avea în gestiune sume foarte mari de bani. Deci, s-a sinucis? Eu nu cred acest lucru. Cred că știa ceva și că prezenta un fel de risc.” spuse Volobuev.


Doar o zi mai târziu, multimilionarul Serghei Protosenya, în vârstă de 55 de ani, a fost descoperit spânzurat în grădina vilei sale din Lloret de Mar, Spania. Lângă trupul său a fost găsit un topor și un cuțit cu care probabil și-a înjunghiat soția Natalia (53 de ani) și fiica adolescentă Maria. Corpurile celor două zăceau în interiorul vilei cu multiple răni de înjunghiere. Un fapt interesant este că nu au fost găsite pete de sânge pe Protosenya. Ancheta poliției sugerează că oligarhul și-a ucis familia înainte de a-și lega lațul de gât. Protosenya a fost directorul companiei Novatek – cel mai mare producător și exportator de gaze naturale lichefiate din Rusia, care este parțial deținută de Gazprom. Averea lui a fost estimată la 440 de milioane de dolari.


Următoarea victimă din acest lanț înfiorător de decese este Andrei Krukowski, șeful stațiunii Krasnaya Polyana, aparținând Gazprom. Avea doar 37 de ani când a murit. Tragedia s-a petrecut pe 1 mai 2022, în munții de lângă Soci. Krukowski se afla într-o excursie la istorica locație - fortăreața Achipsinskaya când a căzut de pe o stâncă și a murit. Deși era un alpinist excelent, tragedia a avut loc pe un traseu turistic obișnuit. Krukowski avea o pregătire solidă în drumeții, după ce a escaladat Kilimanjaro și Elbrus. Potrivit presei ruse, cazul a fost catalogat drept un accident nefericit.


Următoarea victimă a fost, de asemenea, conectată la sectorul energetic rus. Alexander Subbotin a fost ex-membru al consiliului de administrație al Lukoil Trading House și proprietarul unei afaceri de transport maritim. Era un miliardar de 43 de ani și cunoscut și ca fratele lui Valery Subbotin, fost vicepreședinte al Lukoil. Lukoil este considerat un gigant energetic prietenos cu Kremlinul. Potrivit rapoartelor presei ruse, Subbotin a murit pe 9 mai 2022, în circumstanțe neobișnuite. Totul s-ar fi întâmplat în subsolul casei unui șaman din Mytishchi, unde a căutat tratament pentru o mahmureală.


Yevgeny Palant, 47 de ani, și soția sa Olga, 50 de ani, s-au născut în Ucraina. Amândoi au fost găsiți goi pe 27 iunie de fiica lor Polina, în vârstă de 20 de ani. Victimele aveau multiple răni de cuțit. Teoria inițială prezentată de poliție a fost cea a unei crimă și a unei sinucideri ulterioare cauzate de gelozie. Cel mai bun prieten al lui Palant neagă acuzațiile și crede că a fost o crimă cu sânge rece. Cuplul a lucrat în industria IT. Evgeny a fost fondatorul companiilor lider în acest domeniu - IK Installsight și UMT LLC și coproprietar al operatorului de telefonie mobilă abhaziană „A-Mobile”. Olga a fost și ea antreprenoare.


Cel mai recent deces din acest lanț este al unui multimilionar rus, care avea și legături cu industria gazelor. Yuri Voronov, în vârstă de 61 de ani, era șeful companiei de logistică Astra-Shipping (un subcontractant al gigantului de gaz rusesc Gazprom). El a fost găsit pe 4 iulie, plutind în piscina conacului său din Sankt Petersburg, cu o gaură de glonț în cap. Un pistol zăcea în apropiere. Potrivit știrilor din mass-media rusească, mai multe gloanțe uzate au fost găsite pe fundul bazinului. Crima este în prezent investigată ca o „dispută cu partenerii de afaceri”.


Zece decese, cel puțin zece care sunt cunoscute publicului larg au început să se producă unul după altul și au coincis cumva cu invazia rusă a Ucrainei. Toți cei zece erau oligarhi ruși, directori sau manageri de top. Erau oameni cu multă influență în domeniile lor de activitate. Unii dintre ei erau legați de industria gazelor, în timp ce alții erau conectați direct la Kremlin. Unele dintre scenele crimelor erau foarte asemănătoare, atât de asemănătoare încât s-ar crede că au fost regizate. Cele care au inclus decesele membrilor familiei au fost clasificate drept crimă-sinucidere, altele ca sinucidere și doar două ca tragedii nefericite. Au fost găsite două bilete de adio și doar conținutul uneia a fost dezvăluit. Unele voci au întrebat sarcastic dacă există o epidemie de sinucideri în rândul oligarhilor ruși. Suferă toți cumva din cauza sancțiunilor impuse Rusiei? De acord. Nu este un argument suficient de puternic.

Putem admite că este posibil ca din zece cazuri, unul, două sau chiar trei să fie sinucideri sau accidente nefericite. Dar când zece decese au loc unul dupa altul și au atât de multe lucruri în comun, trezesc multe suspiciuni. Prin urmare, voi pune întrebarea care se află pe buzele multor oameni: A început Putin să „denazifice” și Rusia?



0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page